C————-R

propaganda 

 

Ik ben voornamelijk een braaf mens. Simpelweg omdat ik te laf ben om de wet te overtreden.

Desondanks heb ik mij jarenlang op het criminele pad begeven door zonder legitimatie rond te lopen na een aantal akelige voorvallen met zakkenrollers en tasjesdieven waardoor ik binnen enkele weken twee ID-kaarten en één paspoort kwijt was geraakt.

 

Mijn voornemen nooit meer een paspoort op zak te hebben leverde een aantal benarde situaties op waarbij de politie bijvoorbeeld correct constateerde dat ik op een fiets zonder verlichting reed en daarvoor bekeurd diende te worden waarop ik besloot om als onlegitieme allochtoon toch maar even een blokje om te rijden om ze af te schudden en daardoor automatisch in een voortvluchtige veranderde.

 

Vanaf het moment dat half Nederland een dijkdoorbraak kreeg over het toevoegen van vingerafdrukken aan het paspoort heb ik me enigszins afzijdig gehouden van de discussie over privacy.

 

Ik was één van die personen die ‘Ik heb niks te verbergen, van mij mogen ze alles weten.’ riep en had de ijdele hoop dat vingerafdrukken het vervalsen van iemands identiteit dusdanig zouden bemoeilijken dat ik weer met een pasje de straat op zou durven.

Helaas blijkt niets minder waar, dus ook mijn mening is als een blad omgeslagen.

Maar op dit moment constateer ik een vreemder probleem in Nederland dan de mogelijkheid tot succesvolle identity theft.

 

Registratie is per definitie een slecht idee. Sterker nog, de allereerste keer dat er werd geregistreerd door koning Herodus stond er dertig jaar later een Messias op en waar staan we nu? Tussen de brokstukken van talloze ongelukkig gevulde kinderhanden.

 

Maar waar blijft dan het gigantische protest tegen de jarenlange etnische registratie van de Roma zigeuners die onder het toeziend oog van de gemeenteraad van Ede is uitgevoerd?

Kan een Nederlander dit oprecht accepteren zonder de enge parallellen met WOII waar te nemen waarin een half miljoen zigeuners werd afgeslacht omdat ze ‘asociaal, crimineel en niet Arisch’ waren?

 

Sinds wanneer bestaan mensen niet meer op papier uit een voornaam, achternaam, tegenwoordig een vingerafdruk en in sommige gevallen een strafblad en een eventuele registratie bij het BKR maar verder helemaal niets?

 

Maar goed, het sluipt er allemaal in.

 

We zijn er steeds beter aan gewend dat de overheid voor ons de wetten uitstippelt. En dat die wetten meer omhelzen dan de normen en waarden van naastenliefde en menselijke omgang, dat vinden we normaal. Het is normaal dat je telefoongesprek wordt opgenomen. Het is normaal dat je tijdens je wekelijkse winkeluitje lekker onder een beveiligingscamera doorloopt. Het is normaal dat je gefouilleerd wordt voor je een museum binnenloopt. Het is normaal dat je een irisscan aflevert in de sportschool. Het is normaal dat je een misdadiger bent omdat je een dak boven je hoofd wilt en daar een leegstaand huis voor uitkiest.

 

En dat de mensen in de overheid mogen bepalen wat we kunnen eten en drinken, bestemmen welke drogerende middelen men wel en niet tot zich mag nemen,  uitmaken welk taalgebruik eventueel beledigend zou zijn, stipuleren dat de stem van anderhalf miljoen Nederlanders zwaarder telt dan de stem van tien miljoen andere en zelfs voorschrijven wat voor kleding iemand wel of niet mag aantrekken, dat nemen we voor lief.

 

Hey, wacht even. Gebeurde dat ook niet regelmatig in de Sovjet-Unie? En wat roepen we nou de hele tijd over Islamitische landen?

Of dan China. Een land waar er zoveel mensen wonen dat een mensenleven zwaar verwaarloosbaar is. Waar je geen webmail mag checken. Waar brieven door ambtenaren worden geopend voordat ze naar het buitenland verzonden worden. Waar het complete internetverkeer is vastgelegd en gecontroleerd door de overheid. Waar vrijheid van meningsuiting nog steeds met de dood bestraft kan worden. Waar geschiedenis herschreven wordt, letterlijk, waardoor sommigen niet eens van het Tianamen-protest in 1989 gehoord hebben.

 

Zou nooit gebeuren in Nederland. Of…

 

Heeft er iemand meer dan één les gehad over de wantoestand die Nederland heeft aangericht op Indonesië? Hebben alle Nederlanders al ingepeperd gekregen hoe die criminele Antillianen eigenlijk ‘opeens’ op die eilanden terechtkwamen? 

 

Op 30 september wordt er een wetwijzigingsvoorstel ingediend waarbij de overheid toestemming krijgt om websites zomaar te mogen blokkeren zonder toetsing vooraf door een rechter of de content strafbaar is.

 

Misschien is dit de laatste keer dat men de digitale mond ongestraft kan opentrekken, dus doe het.

 

Meer weten: https://www.bof.nl/ (Bits of Freedom)

 

Kijk ook op http://www.panopticons.nl/ voor een mooi kunstproject met beveiligingcamera’s.

 

 

4 Comments

 1. Barbara
  9/27/2010

  Dat was weer een genot om te lezen. Je weet het goed te omschrijven..enne..mee eens!!!

 2. Lisa
  9/28/2010

  Ja, MC Sjeen.. je maakt het me wel moeilijk.
  Tegen argumenten die het Chinese regime, de wantoestanden in Indonesïe en de ellende in de Sovjet-Unie bevatten valt niet op te boksen, zou ik ook niet willen.
  Internet wetgeving blijft voor mij een zeer intrigerend onderwerp en illegale downloads zijn helemaal lekker dicht bij mijn bed.

  Want stel nou he, jij hebt op een dag een geniale ingeving, divine inspiration, en doet een uitvinding waar je echt heel trots op bent. Zo eentje in de categorie post-its, paperclips, blikopener, fietstas en ga zo maar door met de handige uitvindingen. Daar zijn al een hoop mensen stinkend rijk mee geworden en dat wil jij natuurlijk ook, en terecht. Dan ren jij toch ook naar het octrooi bureau om dat eens even flink vast te leggen? En waarom is het dan wel logisch dat jij het vastlegt en het echt niet tof vind als iemand anders er stiekem met jou idee vandoor gaat en jij, trots als je was, met de gebakken peren zit en niks geen credits voor je genialiteit?

  Mijn vingerafdrukken mogen ze hebben, beveiligingscamera’s doen vrij weinig af aan mijn gevoel van privacy, maar ook ik ben voor een overheid die zijn volk een beetje met rust laat waar het vrije keuze in manier van leven aangaat. De overheid zou toch als een goede ouder moeten zijn; de kinderen zo opvoeden dat ze zelf de juiste keuzes kunnen maken en leren van hun fouten. Waar wetten bestaan ter bescherming van de kinderen en op een paar kleine overtredingen na, de kinderen amper het foute pad omgaan al was het alleen maar omdat ze de teleurstelling van de ouders niet aan zouden kunnen.
  Geen big brother, maar liefhebbende ouders die een oogje in het zeil houden waar nodig.

 3. Rigo Reus
  1/3/2011

  Koning Herodes? Ging het bevel tot registratie niet uit van Keizer Augustus?

 4. Goed punt…

  zullen we het dichterlijke vrijheid noemen? 🙂

  Of ik pas ‘t even aan… wat denk jij?

Leave a Reply