Zijn brief – mijn brief

30 aug, 19:17

Het Parool 30-8-2007 pagina 11:

Moeten we begaan zijn met Ellin Robles of is het beter om ons verstand te gebruiken? Empathie biedt geen oplossing en blijft steken in het absolute onbegrip van Fats Waller: ‘I am white inside‘ en ‘My only sin is in my skin.

Het is waarschijnlijk controversieel, maar beschaafder en vriendelijker kan ik het niet maken: een neger is niet een blanke die toevallig zwart is. Andere evolutietak, andere genen, grote prestaties in de sport, maar geen talent voor abstract en conceptueel denken, geen wetenschappelijke cultuur, ook niet na vele generaties in Amerika. Kortom, aan de wetenschappen die hebben geleid tot de huidige levensstandaard en tot een menswaardig bestaan, neemt de neger geen deel.

Het probleem is veel groter dan Robles aangeeft: een ras dat op bepalende punten bij andere rassen achterloopt en een continent waarmee het net zo is gesteld en waarvoor helaas geen verandering in zicht lijkt.

Het zou mij wat waard zijn als mijn constatering onjuist is en bijvoorbeeld negerfysici baanbrekende ontdekkingen doen op gebied van de kernfusie of in de biochemie. Zoiets zou de status van de neger in de wereld enorm doen groeien. In dat geval zou er nog hoop gloren dat Afrika het in zich heeft om in de wereld met ieder mee te kunnen doen.

De woorden van Ellin Robles bevatten geen analyse, geen diagnose en geen spoor van aanzet tot een oplossing. Dit soort artikelen kunnen we missen. Jammer.
P.C.M. van der Grinten
Amsterdam

Mijn antwoord naar Het Parool:

Geachte mijnheer of mevrouw van der Grinten,

Ik ben de dochter van een Afro-Amerikaanse vrouw en een Schotse man, momenteel studeer ik aan de UvA.

U meldt dat negers geen wetenschappelijke cultuur bezitten, ook niet na vele generaties in Amerika. Wellicht bent u niet op de hoogte van het feit dat gekleurde mensen tot halverwege de vorige eeuw het recht niet bezaten om dezelfde vormen van educatie te volgen als de blanke inwoners van de VS? Dit maakt het prijzenswaardig dat een aantal personen desondanks baanbrekende bijdrages aan de wetenschap wisten te leveren.

Verdiept u zich bijvoorbeeld eens in de persoon Benjamin Banneker, (1731-1806) ontwerper van de eerste klok die in de VS werd gebouwd en schrijver van een almanak die in de VS, Engeland en Frankrijk veel geprezen werd. Benjamin Banneker streed tevens tegen het vooroordeel dat zwarten inferieur waren aan blanken.

Indien dit voor u niet genoeg overtuiging is, een zwaluw maakt tenslotte nog geen zomer, wil ik u graag wijzen op Charles Drew, (1904-1950), een arts die een nieuwe conservatietechniek voor bloedplasma uitvond waarmee duizenden levens in WOII gered zijn.

Misschien wilt u zich anders nog even verbazen over beroemde schrijvers zoals Alice Walker (The Color Purple) of Toni Morrison, winnares van de Nobelprijs voor de Literatuur in 1993.
Of vindt u een boek geen abstract of conceptueel product?

Maar wellicht kan ik u een keer aan mijn moeder voorstellen, een van de eerste 25 zwarte vrouwen in de VS om een PHD in wiskunde te halen.

Zet de tv eens aan en kijkt u eens naar Oprah Winfrey, het moge duidelijk zijn dat zij haar miljoenen niet enkel door haar grote prestaties in de sport heeft verdiend. Door de eeuwen heen zijn er talloze onderzoeken geweest naar grote evolutionaire verschillen tussen blanken en andere menstypen. Deze testen hebben nooit resultaten zoals die door u genoemd opgeleverd.

Uw denkbeelden vertonen verbijsterend veel overeenkomsten met die van de gemiddelde westerse mens van anderhalve eeuw geleden. Ik verzoek u met klem om u onder andere te gaan verdiepen in de geschiedenis van de Verenigde Staten zodat u een humaner beeld van uw medemens kunt ontwikkelen. Neemt u even contact op met The Institute for African American Studies van de Universiteit van Georgia.

Of als u wilt kom ik een keertje bij u op de koffie.

Met vriendelijke groet,

Be First to Comment

Leave a Reply