Je buurman onder een bus?

Regelmatig hoor ik de opmerking: “Deze lockdown is vreselijk voor de economie.” De mens als cijfer. Recht van de sterkste. Hufterige uitspraken maar treffend voor onze tijdsgeest.Ik hoor hier geen woord over de zorg.

Het ziekenhuispersoneel staat op dit moment al met het water aan de lippen. In welk scenario laat je een ziekte welig tieren terwijl er een nijpend tekort aan mankracht is om de zieken op te vangen? Moeten de verplegers maar overuren draaien tot ze erbij neervallen? Wie gaat ze daarna vervangen, jij? Als je op dat moment in een ernstig auto-ongeluk terecht komt is er voor jou geen ruimte meer op die IC.

En als je denkt dat op te lossen door de zwakkeren te beschermen, wil ik graag horen hoe? Alle verzorgingshuizen zijn al weken afgesloten, alleen personeel gaat erin en eruit en toch is een derde van de verzorgingshuizen nu besmet met corona. En de stervenden daar halen de IC niet eens.

Dan, de overige ‘zwakkeren van de maatschappij’. 100.000 mensen per jaar krijgen kanker. Er zijn 1.000.000 mensen met longklachten, 1.550.000 met hart en vaatziekten en 1.000.000 mensen met zeldzame aandoeningen.
Deze mensen hebben niet allemaal een lang leven achter de rug, dit zijn mensen van allemaal verschillende leeftijden die al jarenlang gewoon een bijdrage leveren aan de maatschappij, gezinnen hebben, misschien wel mantelzorger zijn voor hun ouders, ga je hen allemaal onttrekken aan deze maatschappij, voor ‘de economie? Hoe? Zullen we dan meteen ook maar het volledige kabinet in quarantaine stoppen terwijl het land ‘verder draait’?

Vind je het daadwerkelijk belangrijker dat de economie draaiende blijft, dan dat we met z’n allen de schouders eronder zetten om te zorgen dat we deze ziekte zo snel mogelijk de baas zijn? Die ene wonderbaarlijke keer in ons leven dat de overheid de waarde van mensenlevens hoger acht dan die van de economie en je wil dit binnen 1 maand al ondermijnen?

Geen geduld voor de wetenschappers die om 5 uur ‘s ochtends al naar het lab gaan om zo snel mogelijk een medicijn te vinden?

Je gooit je buurman onder een bus voor de economie?

Dan ben je geen haar beter dan de verkoper die het belangrijker vond om geld te verdienen met z’n stapel vleermuizen dan om het milieu te ontzien. Schaam je.

Ja het is moeilijk, ja we gaan hele lastige tijden tegemoet. Ja, ik heb ook gedacht dat corona een grapje was. Ja, ik heb me ook afgevraagd of het de economie ten goede kwam.
Ik ben er van teruggekomen nu ik om me heen hoor wiens zwager van 39 op de IC ligt, wie er beide ouders in 2 dagen tijd is verloren, wie er drie weken thuis heeft gelegen en zich zo ziek heeft gevoeld dat ze amper kon staan, wiens oom als arts werkte maar nu zelf is opgenomen. Nee, niemand daarvan is boven de 80. Nee, ze hadden niet allemaal onderliggende aandoeningen. Hou op met oud nieuws na te praten.

Dit is de kans om na te denken hoe we een economie kunnen scheppen die wel bestand is tegen een natuurramp. Een kans om af te rekenen met alle negatieve krachten die ons op dit punt hebben laten arriveren. Bovendien een kans om jezelf opnieuw uit te vinden en af te rekenen met jouw gedachten geënt op geld en groei.

Op het moment dat je je ongenaakbaar voelt, wees dan dankbaar, prijs jezelf voor je gezonde lichaam en wees blij dat je grootste angst is dat je geld opraakt.

Wat een luxe dat dit de eerste keer in ons leven is dat we ons hier zorgen over hoeven te maken. Gelukkig hebben we elkaar nog.

P.S.

Support your locals.

Comments are closed.